Kweekvijver voor handhavers

Kweekvijver voor handhavers

Gemeente Nijkerk, Projecthuizen.nl en MBO Amersfoort School voor Veiligheid hebben de handen ineengeslagen voor uniek onderwijs over zwerfafvalhandhaving. Projectleider Sylvia Krebber vertelt.

“Drie maanden geleden zijn we, in opdracht van Gemeente Nijkerk – waar Hoevelaken onder valt – gestart met het project Samen Schoon & Leefbaar”, zegt projectleider Sylvia Krebber. “Binnen dit project werken de studenten van de Amersfoortse School voor Veiligheid aan een schoon winkelgebied door het tegengaan van zwerfafval. Ze geven informatie aan ondernemers over de 25-meterregel binnen de Omgevingswet en de veranderingen die er gaan plaatsvinden. In de vernieuwde Omgevingswet vervalt de landelijke regel, zodat lokaal maatwerk mogelijk wordt.”

Uniek project

De opzet van het project is volgens Sylvia uniek omdat het de leef- en leeromgeving samenbrengt – in dit geval in het centrum van Hoevelaken – en er op diverse niveaus wordt samengewerkt. Sylvia: “Op straat doen de studenten aan ‘informatiegestuurd’ handhaven. Hierbij ga je uit van attenderen en informeren. Ondernemers reageren hier positief op, ze begrijpen dat er na advies en waarschuwingen een boete kan volgen.”

 

De studenten worden begeleid door vakdocenten van de politie, handhavings- en communicatiedeskundigen en derdejaars studenten Bestuursrecht. Doordat de laatstgenoemden de lesstof uit hun voorgaande studiejaren herhalen, beklijft deze bij hen beter. Deze opzet bleek enorm waardevol, zo kunnen er meerdere studenten deelnemen aan het project.

Nodige praktijkervaring

In coronatijd is het voor studenten lastig om alleen maar online, via Teams, lessen te volgen. Tijdens de projectdagen konden studenten elkaar weer ontmoeten en vanachter hun laptop vandaan komen. Zo kregen ze de nodige praktijkervaring. Sylvia: “Het resultaat is een prachtige kweekvijver vol nieuwe handhavers. Een aantal studenten weten nu al waar ze straks aan de slag gaan. Sommigen stromen door naar de politieacademie, of naar de nieuwe niveau-4 opleiding. Anderen gaan direct aan de slag als handhaver of boswachter. Niet alleen in deze regio, maar door het hele land.”

Samenwerking

Samen Schoon & Leefbaar is een samenwerking tussen initiatiefnemer gemeente Nijkerk, MBO Amersfoort School voor Veiligheid en projectbureau Projecthuizen.nl. Het project komt voort uit Keischoon033, een vergelijkbaar project in Amersfoort waarbinnen studenten van de mbo-opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid werken aan het thema zwerfafval.

Waardevolle Adviesnotitie

Sylvia “Voor de aanbevelingen werkten we samen met studenten van Internationale Veiligheidskunde van de Hogeschool Utrecht. Zij gebruikten de zwerfafvaldata uit onze Keiveilig-app en interviews en enquêtes met bewoners, bezoekers en winkeliers als basis voor de adviesnotitie voor de gemeente Nijkerk. Dat is een waardevol document geworden waarmee de gemeente direct aan de slag kan.”

 

Het project Samen Schoon & Leefbaar start 19 mei ook in de binnenstad van Nijkerk. Het plan is om het verder uit te rollen in andere gemeenten. “Tijdens een Nederland Schoon-webinar toonden veel deelnemers interesse in ons project,” aldus een enthousiaste Sylvia.

Meer weten?

Meer informatie over het project Samen Schoon & Leefbaar vind je via projecthuizen.nl.

SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

En ontvang één keer per kwartaal nieuws over onze nieuwe projecten.