Nieuwsbrief oktober 2020

NIEUWS UPDATE OKTOBER 2020

“En die vakantie? Die houden we nog even tegoed, hoe fijn is dat!”
Met deze woorden eindigde het voorwoord in September. Na een geslaagde WorldCleanUpDay033 was het tijd om van het weekje vakantie te gaan genieten.

Weggaan naar een vakantiebestemming is in deze tijd geen optie, dus zijn we na twee dagen, voorzien van hapje, drankje en Netflix uitgerust weer in de actie-stand gegaan. De dagen zijn gevuld met klussen in huis, “klus je hoofd leeg”, heerlijk!


Na deze week zijn de dagen gevuld met mooie en leuke activiteiten zoals preventie zakkenrollen, onderwijs en arbeidsmarkt en op pad met studenten Handhaver en Veiligheid.


Opgeladen met fijne energie gaan we komende maanden tegemoet. En tijdens de laatste week van het jaar, dan ga ik nog maar eens zo’n weekje op herhaling.

 

 

Onderwijsproject KEISchoon033 Bewust & Veilig biedt studenten Handhaver en Veiligheid een nieuwe leeromgeving

‘Wat kan er wel’ in plaats van denken ‘wat kan er niet’. Vanuit dit startpunt hebben gemeente Amersfoort, MBO Amersfoort School voor Veiligheid, Hogeschool Utrecht en Projecthuizen.nl de handen ineen geslagen met het project KEISchoon033 Bewust & Veilig.

De studenten Handhaver Toezicht en Veiligheid leren in het negen weken durende project, de theorie toe te passen in de praktijk. Ze surveilleren in winkelcentra in Amersfoort op het gebied van zwerfafval. Tijdens de surveillance, brengen ze het gebied in kaart, gaan ze waarnemen, informeren en rapporteren. Studenten van drie studiejaren MBO HTV delen de praktijkbevindingen met studenten van de HBO opleiding Hogeschool Utrecht Integrale Veiligheidskunde. Met deze bevindingen maken de HU studenten een rapport van aanbevelingen voor de gemeente.

Van leefomgeving naar leeromgeving

Op dit moment is het door de huidige omstandigheden lastig voor studenten om stageplaatsen te vinden. Door de studenten onderwijs te bieden in de leefomgeving, kunnen de ruim honderd studenten veel praktijkervaring op doen in de maatschappij”.

 

Betrokkenen uit de praktijk geven gastlessen op alternatieve locaties zoals in winkelcentra, sportkantines en buurthuizen. Dit is een win-win situatie. Het project is innovatief binnen het onderwijs, effectief en voldoet aan de basisprincipes voor goed toezicht; selectief, slagvaardig, samenwerkend, onafhankelijk, transparant en professioneel”

 

Wethouder Kees Kraanen: “Van zwerfafval wordt de stad minder mooi en het is schadelijk voor het milieu. Voor veel inwoners is het daarom een grote ergernis. Met dit project zetten studenten van de opleiding HTV zich in voor een schonere leefomgeving. De studenten doen door deze samenwerking praktijkervaring op en de stad wordt er mooier van”.

Preventie Zakkenrollen tijdens De Week van de Veiligheid

Met het invallen van de donkere dagen neemt de kans op criminaliteit toe. Ondernemers en hun medewerkers kunnen veel ellende voorkomen door preventieve maatregelen te nemen. 5 – 11 Oktober is daarom landelijk omgedoopt tot de Week van de Veiligheid.

 

Studenten van MBO Amersfoort School voor Veiligheid, hebben in de landelijke Week van de Veiligheid in samenwerking met de BOA’s, voorlichting gegeven over zakkenrollen aan het winkelend publiek in diverse winkelcentra in Amersfoort. Zo is er invulling gegeven aan “praktijk gestuurd opleiden”. Het project is onderdeel van KEISchoon033 Bewust & Veilig. Een samenwerking tussen Projecthuizen.nl, School voor Veiligheid MBO Amersfoort en gemeente Amersfoort.

 

Klik op de afbeelding voor meer informatie

Wethouder Kraanen en Weerman Reinier van den Berg prikken afval in Winkelcentrum Emiclaer

WorldCleanUpDay033 heeft zaterdag 19 september, in de strijd tegen zwerfafval honderden mensen op de been gebracht. We kijken terug op een geslaagde dag met heerlijk weer, enthousiaste deelnemers en inspirerende activiteiten. De vrijwilligers trokken gewapend met afvalknijper en vuilniszak door de straten, parken, bossen, grachten en winkelcentra om op te ruimen. Landelijk is er een recordaantal deelnemers geregistreerd, maar liefst 39.000! Samen organiseerden zij meer dan 2.500 verschillende schoonmaakacties verdeeld over het hele land.

Weerman Reinier van den Berg, bekend als weerpresentator van het RTL4 Weer, heeft KEIhard gewerkt om het weer zo schitterend te krijgen. Met een stralende zon opende hij samen met wethouder Kees Kraanen in winkelcentrum Emiclaer, de WorldCleanUpDay voor Amersfoort.

 

Fantastisch om te zien hoeveel mensen en organisaties zich inzetten voor een schonere stad. Tal van organisaties, bedrijven, sportverenigingen en inwoners hebben zich aangemeld. Zo gingen de leden van de Turkse Mevalana en Rahman Moskee  aan de schoonmaak in de wijken Kruiskamp en Schuilenburg, namen roeivereniging Hemus, en kanovereniging Keistad de Eemhaven en Eem voor hun rekening, kon je in Vathorst met Sups en fluisterbootjes rommel uit de Laak vissen. Samen met 033Opdefiets een speciale fietsafvalroute fietsen, of in winkelcentra Vathorst, Kraailandhof Hoogland, De Nieuwe Hof, Emiclaer, Eemplein en het VVV terecht bij de informatiestand voor het lenen van de benodigde materialen. In de winkelcentra zorgde diverse acts voor passende entertainment en werden bezoekers geënthousiasmeerd  om deel te nemen.

 

Hartelijk dank aan alle vrijwilligers die deze dag de handen uit de mouwen hebben gestoken en een bijdrage hebben geleverd aan een schone stad!

Te gast in Talkshow Amersfoort op de fiets

“Welkom kijkers bij de Talkshow Amersfoort op de fiets”.

Zo begon 16 september de livestream van 033OpdeFiets. Een talkshow met de fiets in de hoofdrol. Naast gasten; Erik van Marissing –  Onderzoek & Media, Imke van de Venne – Keistad Fietsfestival, Elske van de Fliert – Zero-e en Erik Groot Karsijn – Fiets coördinator gemeente Amersfoort namen we deel aan tafel.

033Opdefiets is deelnemer geworden van de WorldCleanUpDay033 en partner voor de toekomst. Lopend op afvalsafari is een bekende activiteit maar vanaf heden gaan we ook met de fiets op afvalsafari.

 

Klik op de afbeelding om de aflevering terug te kijken

onderwijs-(12)

Docent in Bedrijf” 24 november door Covid-19 in aangepaste vorm verder

Helaas hebben we moeten besluiten de huidige vorm van Docent in Bedrijf, op 24 november te cancelen.

Wederom heeft het Platform Onderwijs & Arbeidsmarkt de pech dat de Covid-19 maatregelen zijn aangescherpt vlak voor het evenement. Uiteraard staan wij hier volledig achter. Maar we vinden het doel van Docent in Bedrijf; het verbinden, netwerken en kennis delen te belangrijk om dit volledig te cancelen. Daarom is besloten om door te pakken en een nieuwe vorm van Docent in Bedrijf te organiseren.

 

Website

Mis niks via Facebook en Nieuws Update

We delen graag onze kennis en activiteiten met je, volg ons via Facebook en blijf op de hoogte.

 

https://www.facebook.com/projecthuizen.nl/

 


Heb je deze NieuwsUpdate doorgestuurd gekregen? Schrijf je dan hier in en ontvang deze voortaan in je inbox.

 

SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

En ontvang één keer per kwartaal nieuws over onze nieuwe projecten.