project_keischoon033

PROJECT KEISCHOON033

In de afgelopen jaren is de hoeveelheid en de samenstelling van het zwerfafval in Nederland sterk veranderd. Door veranderde eet- en drinkgewoontes zijn steeds meer levensmiddelen in kleinere verpakkingen verkrijgbaar, los verpakt of voorzien van een on-the-spot verpakking voor consumptie onderweg. Schattingen van de totale hoeveelheid zwerfafval in Nederland lopen uiteen van 50 miljoen tot bijna 300 miljoen kilo per jaar.

 

Het duurt heel lang voordat zwerfafval uit het milieu verdwijnt, en de afbreektijd van afval is sterk afhankelijk van het materiaal, de omgeving en de weersomstandigheden. Zo duurt het minimaal 20 jaar voordat kauwgom is vergaan, en een sigarettenpeuk heeft 2 tot 12 jaar nodig om door de natuur afgebroken te worden, en zelfs dan kunnen plastic resten uit het filter in het milieu achterblijven. Bovendien zijn de afbraakproducten van kunststof materiaal (ook wel bekend als microplastics) vaak zelf ook schadelijk, en kunnen makkelijk in de voedselketen worden opgenomen.

 

Inwoners ergeren zich vaak aan zwerfafval. Zwerfafval is een milieuprobleem en een probleem voor de leefomgeving. Een onderzoek uit 2016 toonde aan dat zwerfafval veruit de grootste ergernis is. Zwerfafval draagt bij aan de verloedering van steden en vergroot daarmee het gevoel van onveiligheid bij inwoners.

Bron: Wikipedia

 

Projecthuizen.nl verbindt met KEISchoon033 ondernemers, bewoners, onderwijsinstellingen en stakeholders met elkaar om bedrijventerreinen en winkelcentra op een duurzame manier te ontdoen van zwerfafval. Door middel van activeren, positieve gedragsbeïnvloeding, bewustwording en prikkelende activiteiten.

De afgelopen jaren heeft KEISchoon033 samenwerkingsverbanden opgebouwd met:

 

MBO-Amersfoort School voor Veiligheid
https://www.mboamersfoort.nl/opleiding/handhaver-toezicht-en-veiligheid-htv/

 

Plastic Whale Foundation
https://plasticwhalefoundation.com/

 

Stichting Nederland Schoon
https://www.nederlandschoon.nl/

 

Gumbuddy
https://www.gumbuddy.nl/

 

En een groot aantal betrokken lokale partijen.

 

Bekijk hier de website van KEISchoon033

 

KEISchoon033 wordt mogelijk gemaakt door Gemeente Amersfoort.

Lees hier meer en laat je inspireren. Bekijk hier de video’s van vorige edities.

SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

En ontvang één keer per kwartaal nieuws over onze nieuwe projecten.

CONTACT